FietsplezierDit zijn de mooiste fietsroutes van de vijf Vlaamse provincies

Dit zijn de mooiste fietsroutes van de vijf Vlaamse provincies

Dat de Vlaming een hart voor fietsen heeft staat buiten kijf. – Plakken we niet aan ons TV-scherm wanneer onze wieleridolen de zoveelste berg trotseren, dan kruipen we bij mooi weer zelf al eens graag op ons stalen ros. – Terecht, vinden wij. Denk maar aan al die fantastische fietsroutes die we in Vlaanderen vinden. We selecteren ervijf die je moet gedaan hebben.

1. Brialmontroute (Antwerpen)

De Brialmontroute is een tocht van ongeveer 45 kilometer. De route leidt langs de forten van de 19e eeuwse verdedigingsgordel rond Antwerpen. Fietsen doe je langs de groene Antwerpse rand, maar ook door de hippe wijk Zurenborg, met aandacht voor architectuur. Ook een openluchtmuseum voor beeldhouwkunst ligt op de route. Een gevarieerde tocht dus.

Lengte: 44 kilometer
Start: Gerard Le Grellelaan, Antwerpen
Meer info vind je hier en hier.

2. Van mijnschacht naar natuurpracht (Limburg)

We hadden voor onze Limburgse fietstocht natuurlijk voor de tocht door de boomtoppen van Bosland kunnen kiezen, die start in Hechtel-Eksel. Maar ook deze route, die aanvangt in Beringen, loont zowel qua historische beleving als natuur de moeite is. Het is een route voor de iets meer gedreven fietsers die loopt langs verschillende mijnen en nog een paar andere opmerkelijke bezienswaardigheden, zoals het circuit van Zolder, de kasteelbrouwerij Ter Dolen en het park Molenheide.

Lengte: 61 kilometer
Start: Koolmijnlaan 201, Beringen
Meer info op de site van Visit Limburg.

3. Eddy Merckx Cycling Route (Vlaams-Brabant)

Dit is een uitdaging voor de ietwat sportievere fietsers. De route gaat immers 70 kilometer over een heuvelachtig landschap. En zoals de naam van de route al doet uitschijnen rij je over dezelfde wegen als die waar de jonge Merckx zijn eerste koerservaring opdeed. Je passeert een mooie streek met onder meer fruitbomen en wijngaarden. Een welverdiende ruststop is de gerestaureerde Vlooybergtoren, die je een mooi vergezicht geeft over de streek.

Van deze route bestaat overigens een ingekorte versie van ongeveer 30 kilometer. Maar échte fietsers gaan zoals Eddy Merckx natuurlijk voor de langere versie.

Lengte: 70 kilometer
Start: Boerenhof, Binkomstraat 12, 3391 Meensel-Kiezegem (Tielt-Winge)
Meer info bij Toerisme Vlaams-Brabant.

4. De Maerlantroute (West-Vlaanderen)

We hadden voor West-Vlaanderen even goed voor de ‘riante polderroute’ kunnen kiezen. Die gaat langs de Zwinstreek en de zeepolders, met de start in Heist.

Dat ook West-Vlaanderen een echte fietsprovincie is, bewijst onder meer de Maerlantroute. Je fietst langs schilderachtige dorpen. Daarna doorkruis je het mooie polderlandschap van Damme, Sluis, Aardenburg en Maldegem. Langs het water, tussen de velden en door de bossen.

Lengte: 57 kilometer
Vertrekpunt: Marktplein van Damme
Meer info vind je bij Vlaanderen Fietsland.

5. Fietsen langs kastelen (Oost-Vlaanderen)

Wie Scheldeland zegt water, rivieren en oevers. Maar ook imposante kastelen met indrukwekkendere kasteeltuinen en mooie dreven.

Dat vormt het decor van deze bijna 50 kilometer lange fietstocht. Die start in Destelbergen, waarna je langs het Kasteel van Beervelde passeert en daarna het Kasteel van Laarne en van Lochristi tegenkomt. Je fietst ook door het natuurgebied Kalkense Meersen.

Lengte: 50 kilometer
Vertrekpunt: Koedreef 1, Destelbergen
Meer info vind je hier.