Ontdek Duitsland per treinOntdek het Ruhrgebied: van industrie naar creatieve hotspot

Ontdek het Ruhrgebied: van industrie naar creatieve hotspot

Het Ruhrgebied is het oude industriële hart van Duitsland. De laatste decennia is deze regio onherkenbaar veranderd. Voormalige kolenmijnen en hoogovens zijn creatieve hubs geworden, en er is heel wat natuur om te ontdekken.

Het Ruhrgebied ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en is vanuit België vlot bereikbaar. De meest comfortabele manier om naar het Ruhrgebied te reizen is met de snelle ICE-treinen. De belangrijkste stations in de regio zijn Essen, Duisburg en Dortmund, die je vanuit Brussel met één overstap in Keulen bereikt. Naar Essen en Duisburg ben je een kleine 3 uur onderweg, naar Dortmund komt er een half uur bij. Ter plaatse kun je rekenen op een uitgebreid aanbod openbaar vervoer met regionale treinen, trams en bussen met meer dan 10.000 haltes in de hele regio.

© RuhrTourismus – Ravi Sejk

Met de fiets of te voet

Het Ruhrgebied is een van de meest bijzondere fietsregio’s van Duitsland. Je fietst er over in onbruik geraakte spoorlijnen, en onderweg ontdek je de ene fotogenieke plek na de andere. Instagram-likes gegarandeerd! Dankzij een uitgebreid fietsknooppuntensysteem geraak je nooit de weg kwijt. Wil je het liever sportief aanpakken, stap dan op een mountainbike of gravelbike.

Ben je eerder een wandelaar? Ook dan zit je goed in het wandelgebied Ruhr. Van wandelingen langs industrieel erfgoed, stadswandelingen, tot lange wandelingen door de natuur, alles kan in het Ruhrgebied.

Cultuur en creativiteit

Het Ruhrgebied is ook een culturele hotspot. Je vindt er tientallen musea met collecties van middeleeuwse tot moderne kunst, en vanzelfsprekend ook heel wat musea gewijd aan het industriële verleden van de regio. De creativiteit van de regio ontdek je in hippe wijken in de steden, waar trendy bars, innovatieve restaurants, originele concept stores en tweedehandswinkels elkaar afwisselen.

© RuhrTourismus – Jochen Schlutius

Beleef meer in het Ruhrgebied

In het Ruhrgebied is altijd wat te beleven. Een goed gevulde evenementenkalender biedt voor elk wat wils: tentoonstellingen, concerten, festivals en evenementen. Een aanrader is ExtraSchicht, de klassieker onder de evenementen in het Ruhrgebied. Voor dit cultuurevenement, dat elkaar eind juni plaatsvindt, zetten industriële installaties, musea en monumenten hun deuren open.

Een andere traditie zijn de ‘Buden’ of ‘drinkhallen’, waar de lokale bevolking samenkomt om een glas te drinken. Op de Tag der Trinkhallen op 6 augustus wordt dit stuk volkscultuur gevierd met een kleurrijk programma vol DJ’s, cabaret, slampoëzie en nog veel meer. De toegang tot dit evenement is overigens gratis.

Reis in alle comfort naar het Ruhrgebied. Boek hier de voordeligste tickets voor de snelle ICE.