Winterpret“Help, ik kan niet skiën!” Onze experts delen hun gouden tips

“Help, ik kan niet skiën!” Onze experts delen hun gouden tips

Leren skiën doe je met vallen en opstaan. Letterlijk! Maar wat als je na rigoureus trainen maar blijft vallen? Betekent dat dat je nooit zal kunnen skiën? Wij vragen het aan Danny en Guy: twee Vlaamse ski-instructeurs die al honderden kinderen de latten op hielpen. “Quasi iedereen kan leren skiën.”

Tijdens de winter doen Danny (58) en Guy (59) niets liever dan skiën. Het sportieve koppel geeft al jaar en dag skilessen aan kinderen en volwassenen en gaat ook jaarlijks mee op skireis met de lokale basisschool. “Quasi iedereen kan leren skiën”, verklapt Guy ons. “De enige vereiste is een degelijke conditie. Als je tien kilometer kan fietsen en op je eentje kan rechtstaan als je valt, kan je volgens mij ook leren skiën.” Dan is het simpelweg een kwestie van de tips van de experts ter harte te nemen.

Tip 1: Trek voorbereid naar de bergen

Als je gaat skiën, begin je best enkele maanden op voorhand al te trainen. Zo is je conditie op peil wanneer je skivakantie begint. “Als je nooit sport, zal je het lastig hebben op de piste”, legt Danny uit. “Door regelmatig te fietsen, joggen of wandelen – al is het maar naar je werk en terug – bouw je de conditie op die je nodig hebt op de latten. Verstevig daarnaast ook je knieën en enkels. Deze gewrichten zijn erg belangrijk bij het skiën. De beste manier om ze te trainen, is door regelmatig te zwemmen.”

Tip 2: Kies voor lessen

Zonder ervaring de piste trotseren, is vragen om problemen. Skilessen zijn essentieel! “Als je voor het eerst gaat skiën, raad ik je aan om elke dag skiles te volgen”, zegt Danny. “Meestal palmen die lessen enkel je voormiddag in waarna je heel de namiddag kan oefenen of ontspannen. Met privélessen leer je alles sneller, maar ook groepslessen hebben hun voordelen. Ze zijn niet alleen goedkoper, maar ook leuker. Je kan er lachen met elkaars flaters, maar ook van elkaar leren.”

Tip 3: Automatiseer de juiste skihouding

Les één in het grote ski-handboek: de houding. “Zonder de juiste skihouding kan je de piste niet op”, drukt Guy ons op het hart. “Als skiër moet je bijvoorbeeld steeds met gebogen knieën op je dalbeen steunen.” Ook hoe je je armen beweegt en hoever je je benen spreidt zijn van vitaal belang. Neem op dag één dus ruim de tijd om die houding onder de knie te krijgen voor je aan het echte werk begint.

Tip 4: Ski op je eigen tempo

Quasi iedereen kan leren skiën, maar sommigen zijn er sneller mee weg dan anderen. Laat je daar echter niet door afschrikken. “Hoe snel je het onder de knie hebt, hangt af van tal van factoren”, legt Guy uit. “Je leeftijd, je aanleg, je coördinatie,… Bij een groepsles kan het daarom zijn dat je minder snel evolueert dan de anderen. Doe echter op je eigen tempo verder. Als je blijft oefenen, zal het je vroeg of laat ook allemaal lukken. Als je merkt dat je na enkele uren op de latten vaker gaat vallen, is het tijd om even uit te rusten.” Het is voor zo’n momenten dat de après-ski is uitgevonden, toch?

Tip 5: Film jezelf

Een video van jezelf terwijl je – al dan niet succesvol – de berg af skiet, is meer dan een leuke TikTok of een fijne herinnering. Het kan je ook helpen je techniek te verbeteren. “Wij filmen onze studenten vaak tijdens het skiën”, legt Danny uit. “Vervolgens tonen we hen de video zodat ze zelf kunnen zien waaraan ze moeten werken. Als je met je eigen ogen ziet wat er misloopt, kan je jezelf makkelijker corrigeren.”

Ski je voor het eerst, dan sla je een flater. Maar wat als je na lang oefenen maar blijft vallen?

Tip 6: Kies voor het juiste materiaal

“Het materiaal doet er toe”, zegt Guy bevlogen. “Het hoeft niet duur te zijn, maar wel goed. Vooral de skilaarzen zijn belangrijk. Die draag je uren aan een stuk en moeten dus goed passen. Als je voor het eerst gaat skiën, huur je ze best ter plaatse. Mochten ze na enkele uren toch niet goed blijken te zitten, kan je ze nog inruilen voor een ander paar. Als je elk jaar gaat skiën, investeer je best in skilaarzen die op maat gemaakt worden. Voor een paar honderd euro heb je al een degelijk paar. Als je er vervolgens elk jaar genot van hebt, is dat een fantastische investering.”

Tip 7: Neem geen onverantwoorde risico’s

Voel je je eindelijk comfortabel op de piste? Blijf dan alsnog voorzichtig en ken je grenzen. “Het is altijd een slecht idee om de pisteregels te overtreden”, waarschuwt Danny. “Als je ergens niet mag skiën, is daar meestal een goede reden voor. Blijf dus altijd binnen de piste en ski nooit in je eentje. Als je dan toch een ongelukkige val maakt, kan je partner je meteen helpen.” Safety first, dus!