Cultuur opsnuivenGenieten van kunst en cultuur hoeft helemaal niet duur te zijn

Genieten van kunst en cultuur hoeft helemaal niet duur te zijn

Musea duur, zeg je? Dat blijkt in de meeste gevallen bijzonder goed mee te vallen. En al helemaal als je erin slaagt om toegangstickets met korting te scoren.

Het is niet normaal hoeveel fijne musea ons kleine landje telt. Tussen Mu.Zee in Oostende en het War Museum in Bastogne liggen honderden bekende en minder bekende pareltjes te wachten op jouw bezoek. Van beelden en schilderijen tot fotografie en erfgoed, er is voor elk wat wils.

De prijs van een museumticket blijkt in de meeste gevallen trouwens bijzonder goed mee te vallen. Zeker als je rekening houdt met wat er allemaal bij komt kijken om zo’n collectie aan te kopen en te onderhouden. Om nog maar te zwijgen van de kosten op het vlak van verzekering, personeel, verwarming, …

Korting, iemand?

Bovendien zijn er heel wat bevolkingscategorieën die automatisch korting krijgen en vaak zelfs gratis naar binnen mogen. Kinderen onder een bepaalde leeftijd en senioren boven een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld, of mensen met een beperking. Maar ook voor cultuurliefhebbers die niet tot een van die categorieën behoren, zijn er aardig wat mogelijkheden om hun museumbezoekjes goedkoper te maken.

Zo kunnen groepen vanaf een bepaald aantal personen in veel musea rekenen op een voordeeltarief. Dus waarom niet afspreken met vrienden of familie om aan genoeg mensen te geraken en gezellig samen die speciale expo te bezoeken? En wist je dat tal van musea de eerste zondag van de maand gratis hun deuren openen?

Onderwijsboost

Ook studenten en leerkrachten mogen in heel wat musea tegen een gereduceerd tarief naar binnen. Op voorwaarde dat ze hun studenten- of lerarenkaart bij hebben natuurlijk. Studenten krijgen hun kaart normaal gezien automatisch bij hun inschrijving aan de hogeschool of universiteit, leerkrachten moeten er iets meer moeite voor doen.

Maar daar krijgen ze dan wel aardig wat voor in de plaats. Een compleet overzicht van alle musea en expo’s waar jouw lerarenkaart je een fikse korting oplevert, of waar je zelfs gratis binnen mag, vind je op de website van Klasse. Terwijl op de website van het Vlaams Ministerie voor onderwijs haarfijn wordt uitgelegd wat de lerarenkaart precies inhoudt, wie er recht op heeft en waar en wanneer je je kaart kan ophalen.

Alles in één

Ben je zonder wagen op citytrip in het buitenland en hou je wel van een streepje cultuur? Dan is het vaak een goed idee om voor een city pass te kiezen, en op die manier voordelig te genieten van musea, attracties én openbaar vervoer. In navolging van steden als Londen, Parijs, Rotterdam en Amsterdam zijn er ondertussen ook in België verschillende steden die een dergelijke formule hebben uitgewerkt.

Zo geeft de Antwerp City Card je gedurende 24, 48 of 72 uur gratis toegang tot drie historische kerken, drie attracties en liefst 16 Antwerpse topmusea, waaronder het Rubenshuis, het MAS en het Plantin Moretus Museum. Je geniet ook van tal van kortingen, terwijl je onbeperkt gebruik mag maken van de bussen en trams van De Lijn.

Een gelijkaardig verhaal in Brussel, waar de Brussels Card dé sleutel is om onze hoofdstad te ontdekken. Ook deze kaart is één, twee of drie dagen geldig. Bovenop vrije toegang tot 49 Brusselse musea krijg je een infogids, een stadsplan en een museumplan. En mits een toeslag kan je opteren voor vrije toegang tot het Atomium, onbeperkt openbaar vervoer en toegang tot de Hop on Hop off bussen.

Onder de taalgrens

Wie een uitstapje plant naar het zuiden van het land, kan op de website van Visit Wallonia tal van kortingsbonnen downloaden, waarmee je tot zomaar eventjes 50% korting krijgt op een aantal topattracties en musea in Wallonië.

En ben je verslaafd aan archeologie? Dan is de ArchéoPass wellicht iets voor jou. Je ontvangt de pas wanneer je een van de 27 deelnemende sites of musea bezuiden de taalgrens bezoekt, waarna je op vertoning van de kaart 25 tot 50 procent korting krijgt voor maximaal 4 personen.

De Museumpas

Ben je een rasechte kunst- en cultuurliefhebber? Dan kunnen we je de Museumpas warm aanbevelen. De pas kost slechts 59 euro en biedt een jaar lang gratis toegang tot de vaste collecties van de deelnemende musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Dat zijn er vandaag pakweg 220, maar die lijst wordt elk jaar langer. Het S.M.A.K. in Gent, Bozar in Brussel, La Boverie in Luik, het Afrika Museum in Tervuren, … ze doen allemaal mee.

Daarnaast kan je als pashouder gratis of met een stevige reductie naar tijdelijke tentoonstellingen. En de Museumpas geeft je ook nog eens recht op tal van extra’s, zoals kortingen in de museumshops en liefst vijf treintickets naar en van het museum aan halve prijs!

Ook in Nederland

De mosterd voor de museumpas is men wellicht gaan halen bij onze noorderburen. Daar bestaat zo’n pas al langer en luistert hij naar de naam Museumkaart. Ze kost € 64,90 (of de helft voor jongeren tot en met 18 jaar) en geeft je een jaar lang onbeperkt toegang tot meer dan 450 inspirerende musea verspreid over heel Nederland.

Alle toppers zitten in het aanbod, van het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis in Amsterdam tot het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Kröller-Müller Museum in de Hoge Veluwe. Als je vaak naar Nederland trekt, heb je de Museumkaart er dan ook erg snel uit.